Lydia van den Bogaard 18-10-2023|
3
minuten

Laatst was ik op vliegvakantie en viel me het verschil in vliegvelden op. Op Schiphol zijn de looplijnen bijvoorbeeld heel goed aangegeven, maar op Kreta wist ik niet waar een rij begon. En dan word ik onrustig, als het zo vaag is. Op het werk is dat bij veel mensen niet anders. Is er iets met de printer, hoe weet ik dat de storing al gemeld is? Wat is de status van een huurheftruck in onze bedrijfshal? Dat wil ik in één oogopslag kunnen zien en niet in een computer hoeven opzoeken. 

Fouten voorkomen
Waarom visualisatie zo belangrijk is? Omdat we daarmee vrij eenvoudig fouten voorkomen. Of andersom: zonder visualisatie doen we eerder iets verkeerd. We verspillen dan onnodig kostbare tijd. Zoals in het voorbeeld hiervoor: het opzoeken in de computer kost mij tijd en ik moet weten hoe het precies werkt en waar ik moet kijken, ten opzichte van een simpel kaartje met kleurcodering. En het mooie is: elke nieuwkomer begrijpt heel snel wat het betekent. 

Hoe helder is de boodschap? De kunst is dat iedereen het direct begrijpt.  

Snelle gewenning
In Nederland weet iedereen wat de kleuren van de pakken melk betekenen: rood is karnemelk, lichtblauw is magere melk, donkerblauw is volle melk. Maar zodra we in het buitenland komen en die kleuren net anders zijn dan gaat het mis. Dit zegt ons enerzijds dat we snel wennen aan een bepaalde (kleur)afspraak. Anderzijds zegt ons dit ook dat enige standaardisatie over de hele branche heen gewenst is. Het is handig als een gele lijn op de vloer overal dezelfde betekenis heeft.  

Te veel tekstueel
Er wordt binnen organisaties overigens best veel aandacht besteed aan procedures. Overal hangen bordjes met wat wel en niet mag. Vaak moet je die eerst goed lezen. Vast allemaal goed bedoeld, maar of het echt helpt? Bij mij in elk geval niet. Want te veel teksten en borden leiden ook af van wat echt belangrijk is. Hoe helder is de boodschap? De kunst is dat iedereen het direct begrijpt. Het gaat dus om meer visueel en minder tekst, zoals staat beschreven in onderstaande piramide. 

visualisatie piramyde

Tips voor effectieve visualisatie

1.    Maak de boodschap in één oogopslag duidelijk.
2.    Gebruik logische kleuren en iconen in plaats van overmatige tekst.
3.    Zorg dat je kunt zien hoe iets zich ontwikkelt: hoeveel, waar, wie, enzovoort
4.    Stel jezelf de vraag wat echt belangrijk is en focus daarop.
5.    Eenvoud is vaak krachtiger dan complexiteit. 

Dus onze vraag: hoe krachtig is de visualisatie in jouw organisatie?  

Neem vrijblijvend contact en samen kijken we hoe we je verder kunnen helpen.

NEEM CONTACT MET ONS OP

Lydia van den Bogaard
Lydia van den Bogaard | Linkedin

Gedurende mijn loopbaan heb ik veel verschillende functies vervuld. Standaardisering en structuur zijn altijd al mijn sterkste kanten geweest. Ik geef niet snel op en streef altijd naar betere en andere manieren om processen te verbeteren. Mijn oordeel is altijd gebaseerd op feiten en rekeninghoudend met mijn principes, werd ik een groot fan van de Toyota Way-waarden en van TPS. Ik werk graag samen met mensen en help en begeleid ze bij het verbeteren van hun dagelijkse werkzaamheden. Ik ben een gepassioneerd trainer en geef onder meer trainingen op het gebied van 5S, kwaliteitsbeheersing en TIBP (A3).